کابل OPGW چیست؟

کابل OPGW که مخفف Optical Ground Wire می باشد نوعی کابل است که در خطوط هوایی توزیع و انتقال نیرو مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به طور کلی كابل OPGW در بالاترين نقطه ی دكل های خطوط انتقال هوایی به کار می روند.

کابل OPGW در سال 1977 اختراع شد و نصب و استفاده از کابل های OPGW به طور گسترده از دهه 1980 میلادی شروع شد.

در سال 2000، حدود 60000 کیلومتر کابل OPGW در سراسر جهان نصب شد.

بزرگ ترین استفاده کنندگان کابل های OPGW آسیا به ویژه چین هستند که از این کابل ها در خطوط انتقال بهره می گیرند.

 

اجزای تشکیل دهنده کابل OPGW

  • تیوپ مرکزی استیل یا آلومینیومی
  • فیبر نوری
  • غلاف کابل که شامل یک یا چند لایه سیم های غلافی است.
img

کابل OPGW از یک یا چند تیوپ آلومینیومی یا استیل حاوی تعداد مشخصی از فیبر‌های نوری و سیم‌های فولادی با روکش آلومینیومی تشکیل شده که در لایه اول کابل به کار می روند و در لایه های دیگر نیز سیم‌های آلومینیومی، فولادی، آلومینیوم آلیاژی و یا ترکیبی از آن‌ها بر اساس مشخصات الکتریکی و مکانیکی مورد نیاز استفاده می شود.

تعداد فیبرهای نوری به کار رفته در تیوپ ها متغیر است و بر اساس نیاز و نوع استفاده از کابل می تواند از یک فیبر استفاده شود و به تعداد 12، 24، 48 و حتی بالاتر نیز برسد.

در طراحی و تولید كابل OPGW می توان از فیبرهای تک حالتی یا Single-mode و چند حالتی یا Multi-mode استفاده نمود.

در مورد این فیبرهای نوری می توانید در مقاله فیبر نوری چیست، بیشتر بخوانید.

فيبرهاي Single–modeدر مسافت هاي بیشتر از یک کیلومتر با پهنای باند بالا و فیبرهای Multi-mode در مسافت های کمتر از یک کیلومتر با پهنای باند کمتر، به کار گرفته می شوند.

کابل های OPGW از نظر ظاهری شبیه هادی های ACSR  و یا سیم های گارد (Shield Wire) هستند و در خطوط انتقال و توزیع قدیمی، جای سیم های گارد را گرفته اند؛

در طراحی خطوط جدید انتقال هم به عنوان محصولی با دو کاربرد حفاظت کننده و انتقال دهنده مورد استفاده قرار می گیرند.

 

كاربردهای کابل OPGW

این کابل در خطوط انتقال و توزیع با دو هدف به کار گرفته می شوند:

محافظت از خطوط فاز حاوی جریان الکتریکی

محافظت از خطوط فاز حاوی جریان الکتریکی (هادی های انتقال نیرو در خطوط هوایی) در برابر جریان های اتصال کوتاه و جریان های صاعقه و رعد و برق؛ و ارت کردن این جریان ها و در نتیجه، انتقال آنها به زمین از طریق دکل های انتقال نیرو

انتقال اطلاعات

انتقال اطلاعات و داده های صوتی و تصویری با به کارگیری فیبرهای نوری

خطوط هوایی انتقال نیرو به خاطر استفاده در مسیرهای طولانی و در معرض عوامل محیطی بودن مثل رعد و برق و صاعقه و طوفان و غیره ممکن است دچار مشکلات مختلف شوند.

به دلیل ارتفاع زیاد دکل های انتقال، احتمال برخورد صاعقه و رعدوبرق با آنها زیاد است،

بنابراین باید پس از اصابت صاعقه با سیستم  انتقال نیرو، با ایجاد مسیر مناسب برای جریان، از ایجاد مشکلات و اختلال در سیستم جلوگیری نمود.

اینجاست که اهمیت کابل های OPGW مشخص می شود که یکی از کاربردهای اصلی آنها حفاظت از سیستم انتقال نیرو در برابر عوامل محیطی و ارت کردن جریان های آنی و انتقال آنها به زمین از طریق دکل های انتقال نیروست.

 

ويژگي ها و مزایای OPGW

انتقال فیبرهای نوری از طریق دکل های انتقال هوایی، مزایای زیادی در مقایسه با كابل هاي فيبرنوري زمینی دارد.

به عنوان مثال می توان به هزينه بسیار کمتر نصب هوایی هر كيلومتر از اين كابل ها نسبت به كابل هاي زمينی،كاهش آسيب هاي وارد شده به کابل ناشي از گودبرداري ها، امکان گسترش مسيرها و غیره اشاره کرد.

همچنین با توجه به دو منظوره بودن کابل OPGW می توان علاوه بر محافظت از خطوط فاز حاوی جریان الکتریکی در برابر اتصال های کوتاه و جریان های صاعقه، از توان و قابلیت فیبرهای نوری در انتقال داده های صوتی و تصویری نیز استفاده نمود و در مکان هایی که انتقال فیبرهای نوری از طریق کابل های زمینی، دارای هزینه زیادی است (مثل مناطق کوهستانی و غیره) هزینه این پروژه ها را کاهش داد.